Questions
Showing results 1 to 20 of 60
0

votes

2

answers

50

views

Hello folks, I have just bought the Marshall Code 100 which I was really excited about having read the description and watched the demo videos. The amp does sound amazing, but yesterday, on the first occasion that I actually tried the amp during a rehearsal, I was shocked to discover that when I step on the provided footswitch to change presets (like activating one with distortion or heavy delay), mid-song, the flow of the sound broke, there was a moment of silence before it switched to the next preset. I've been trying to research this on the Internet, but have only found 2 instances of it being addressed, no one talks about this in review videos or blogs. This baffles me - how is (mostly) everyone ok with this?

This effectively makes it impossible to use the built-in effects of the amp, which is exactly what its main outstanding feature is. Why have 100 presets when you can't switch mid-song? Are guitarists only supposed to use the Code family to select the main sound they want for a certain song, then keep using pedals for changes mid-song?

I'm extremely disappointed since the built-in effects were the main reason I went for this amp - I wanted to use this as both an amp and a multi-effect board to some extent. Is there any fix for this? A firmware update may be, or does the separately-sold Code pedal make a difference? 

Seriously considering returning it at this point. Advance thanks for the replies. 

asked 20 Jun 2022 at 05:58 AM

denial wills
1

vote

1

answer

116

views

I have several custom presets in my Gateway (via my PC at my.marshall.com). I synchronized my PC with the Gateway App on my Android phone and all the new presets show up (so far, so good). The problem is that when I turn on the Code 100 amp, all of my presets (in the Gateway Library on my phone) get reset to the default presets.

If I turn off the amp and re-sync, all of my custom presets show up again. When I turn on the amp, they all get reset to default values.

I updated the firmware on my CODE 100 and tried several different startup configurations, but nothing works.

Why is the amp overwriting the presets on my Gateway App?

asked 20 Apr 2022 at 04:22 PM

Reid Beck (1)
0

votes

0

answers

103

views

Hello,

I have just bought the Marshall Code 100 which I was really excited about having read the description and watched the demo videos. The amp does sound amazing, but yesterday, on the first occasion that I actually tried the amp during a rehearsal, I was shocked to discover that when I step on the provided footswitch to change presets (like activate one with distortion or heavy delay), mid-song, the flow of the sound broke, there was a moment of silcence before it switched to the next preset. I've been trying to research this on the Internet, but have only found 2 instances of it being addressed, no one talks about this in review videos or blogs. This baffles me - how is (mostly) everyone ok with this?

This effectively makes it impossible to use the built-in effects of the amp, which is exactly what its main outstanding feature is. Why have a 100 presets when you can't switch mid-song? Are guitarists only supposed to use the Code family to select the main sound they want for a certain song, then keep using pedals for changes mid-song?

I'm extremely disappointed, since the built-in effects were the main reason I went for this amp - I wanted to use this as both an amp and a multi-effect board to some extent. Is there any fix for this? A firmware update maybe, or does the separately-sold Code pedal make a difference? 

Seriously considering returning it at this point.

asked 24 Mar 2022 at 08:56 AM

Erik Joó
0

votes

1

answer

213

views

hola, acabo de instalar el firmware actualizado a mi marshall code 100 combo y ahora no suena ningún preset..

asked 18 Feb 2022 at 05:00 PM

ISMAEL PEREZ
0

votes

0

answers

169

views

     hi there , 

 

    Is anyone else having the same issues downloading user presets from Marshall.com ? I have a code 25 and ive already installed the updated firmware , however im still having issues downloading the presents when i'm connected to my computer.

asked 16 Jan 2022 at 09:28 PM

michael bumpus
0

votes

1

answer

272

views

My CODE25 was repaired by Marshall in September after the amp itself kept crashing and the sound was cutting out. It has now been returned in an even worse condition.

On switching it on, the message 'Hold 'Store' to reset' appears on the screen. I press store and nothing happens. I am unable to access the amp presets.

After 10 minutes the mobile app then also freezes. I have contacted my Marshall dealer who sold me the amp and they have asked me to contact you for a resolution before I can send it back to them.

FYI: I have uninstalled and re-installed the mobile app without any resolution of the problem. The amp is is of no use and even a factory reset and firmware update has not solved the problem. I am gradually losing my faith in Marshall CODE products.

Do you have any solutions?

asked 04 Nov 2021 at 02:15 PM

Gerry McIntosh
2

votes

1

answer

495

views

My brand new Code 50 is crashing after saving presets on amp. The firmware is the latest version 1.44. I applied the factory reset and the presets reset but neither were been helpful to fix this issue. After crashing, there is no output sound.

edited 13 Jun 2021 at 01:31 PM

The Persica (2)

asked 12 Jun 2021 at 12:33 AM

The Persica (2)
0

votes

1

answer

353

views

I've had my Code 25 since xmas without issue until a couple of weeks ago when a strange sort of crowd clapping sound started whenever I would use reverb and the delay sounds like an old 8-bit arcade game. This is across all presets and settings. Updated the firmware but no change.  Any suggestions?

asked 05 Jun 2021 at 10:22 AM

Andrew Grant
0

votes

5

answers

325

views

My Code25 over the last few months, has started to suffer from the volume suddently dropping. It doesn't seem to matter what preset I am using, though the main culprits seem to be the Jubilee Gain with the classic 100w power amp setting and 1960 cab. When it occurs, I either have to come out of the preset, try different presets by pressing the various buttons on the PEDL91009, or by turning the amp off and on. This doesn't happen every time I use the amp, but enough to be an issue, especially when out gigging. I am on the latest firmware of 1.44

An example of the problem can clearly be heard on this recording of a recent practice session. It start at full volume, then just drops considerably.

?

Is this a known issue? Is there likely to be a future firmware update which may adress it?

asked 24 May 2021 at 01:00 PM

Colin Heaps
1

vote

4

answers

456

views

I have Marshall CODE50 and PEDL-91010 (2-way switch). I have the latest 1.44 firmware update installed, but my pedal does not work properly. For some reason when I press the switch to go down a preset it goes up a preset or just does nothing. Sometimes it works, but that does not happen very often. I've opened the footswitch and the circuit seems too simple to be faulty and by the way my amp acts when I press the down switch it looks like it is the problem with the firmware. 

asked 03 May 2021 at 06:30 PM

Marko Kralj (1)
0

votes

4

answers

550

views

I recently purchased a CODE25 to use as a practice amp. It looked like something fun I could play around with.

The first few days it was ok as I was only using some of the factory presets. Trouble started as soon as I edited one or saved an online preset. The sound dissappeared (speaker) and the display got very faint. Restarting the amp made the display ok again but still no speaker sound. I reset the presets (hold down Amp while turning it on) and that seemed to do the trick.

But soon after the sound issue started again. I reset the amp presets, re-installed the firmware, but I only had sound for 2-3 seconds after boot, then nothing.

I have now discovered that if I plug in a headphone (which has sound) and then unplug it, I have speaker sound again. This makes me even more confused. I haven't tested long enough to confirm that this will work over time. 

I see that there is a lot of posts regarding sound issues and requests for a long overdue firmware. But have anyone found out any new tricks to overcome the issues?

I sent an email to Servicedesk last week but haven't recieved a response of any kind.

asked 14 Apr 2021 at 11:00 AM

Bjørn Gamlem
0

votes

1

answer

365

views

Hello, . . . im new to guitar and this is the first amp i have bought with my own money.

I have a 100h that says version 1.11 when i turn it on. I am happy with the sound for the most part but wish there were some improvemnts to the software   

Due to marshalls apparent lack of interest in the software, and peoples stories on here of updates making their amp worse, I am afraid of "bricking" my amp if i try to upgrade the firmware so wondering if anyone really noticed much of an improvement from updating the firmware, and if it was even worth it?

My two biggest software issues are:

1.when i connect my phone the amp automatically reverts to the first phone presets so if i am in the middle of playing with a certain preset and my phone decides to dissconnect and reconnect it will change the preset, or if I walk out of the room  . .. ... .which is  really, f8king, annoying.

2.the mute lag when switching between presets,  . . . . seems pretty useless and lame to play live if there is a big silent gap between switching tones

Can anyone confirm if the firmware update fixes either of these? Thx!!!!

edited 26 Mar 2021 at 07:24 PM

Kevin sukh

asked 26 Mar 2021 at 07:03 PM

Kevin sukh
7

votes

1

answer

548

views

Here are a few things I would suggest as improvements to the Marshall Code series. I have a 25 so some things may be specific to that amp. I have stuck to things that could be improved only by software or firmware as these are improvements everyone can have simply by updating the firmware rather than modifying the amp itself.

1. Reduced power mode to switch between full power and lower power mode. This would fix the volume control issue everyone complains about.  Maybe this could be a global setting in the firmware ?

2. USB audio Volume level setting (e.g.  -3dB, 0dB, +3dB etc). This could also be a global setting in the firmware ?

2. Normalise the volumes of the models, some are way too hot (British class A power-amp), some are way too low (Natural pre-amp). I beleive this is the reason why some models have strange low frequency distortion (50s British, OD DSL).

3. Show the configuration of the Cab models, not everyone is a Marshall fanboy and I have no idea what cab a "1960X". even if it was displayed as "1960X (4x12)" I would at least know what the configuration of cab the model is.

4. Fix the spring and hall reverbs, they sound very cheap, like the "echo" you would get on a cheap karaoke machine, certainly nothing like a spring reverb.

5. For god's sake release an official desktop editor!!! with the option to save/restore/edit patches.

6. A sync button to sync the amp presets with your gateway. It you want to rearage the patches online in gateway, you have to manually save all the patches one at a time to the amp using the phone app. So if you add a new patch at position 0, you have to manually save all 100 patches one at a time in order to match your gateway sounds!

 7. Fix the tuner, it is pretty bad on both the amp and the app. It's slow to respond and not very accurate (at least thats what its like on mine). Ive no idea how well it works on the foot controller.

8. If possible add a Fuzz pedal model, even at the expense of removing another model (I wouldnt miss the pretty poor Acoustic simulator for instance).

These are just some suggestions that I feel would make the amp just a little bit better, but in general I'm having a lot of fun with this little amp, and love the sounds and features it has. It is way better sounding than some of the negative reviews online would suggest.

Maybe other people can suggest firmware updates too?

 

edited 22 Mar 2021 at 11:39 AM

Joliet Jake (85)

asked 21 Mar 2021 at 09:37 AM

Joliet Jake (85)
0

votes

1

answer

373

views

Hi i have a set of combined issues with my Code 50 with the 4 button footswitch

First of, love the products!

But my issue with it is major! I cannot set any preset on my footswitch, It seems so easy on the tutorials but mine just keeps on switching back to the preset that already was on the button (1,2 or 3). I do as followed. I chose the preset i want on ex.button 1, so i hold the "store/exit" button for 2 seconds and then i push the 1 button on the footswitch. But it only changes back to the preset it WAS. So no changes. When i HOLD the "Store/Exit" button for too long (3a4 sec) then it says "stored" and then no sounds comes out of the amp anymore, i can push the REV and AMP buttons and the LED light up. But no sound! The footswitch also then doesnt butch. I have to restart the AMP to get it to work again.

I tried to update the firmware but it already was up-to-date so i reinstalled the latest firmware again. I also tried to reset the AMP back to the factory reset but the problem still exists.

Please help,

asked 20 Mar 2021 at 07:13 PM

greg kroon
0

votes

1

answer

487

views

Hi, I just recieved my Code 50 yesterday "bought brand new" and the amp sounded great until i hooked up to my pc this morning and downloaded a featured preset not a communiy preset. I am running usb not bluetooth and its my studio setup. Now all the distortion and gain sounds like the input gain is wide open clipping the signal coming in at all volume levels, and on all distortion and od gain presets. I tried to reset the amp and did a firmware update now its litterally so bad you cant play it. This is certainly a software issue cause the effects and clean tones sound fine. This happened immediatley after i sent the preset usb from the website to the amp from the pc. Also i tried several guitars, usb cables, guitar cables and even my mac. just dont know wether i should send it back or if thiscan be fixed with a firmware patch or something , Thanks

asked 09 Mar 2021 at 07:41 PM

stephen anderson
0

votes

1

answer

388

views

Hey Folks

I love the sound of my amp just as is out of the box ....I never thought to update the firmware ...it's of no super significance because I can make my own custom presets ,...

Buit when I decided to use the usb connection it looks as though there are these ( teeth) looking holes in it ....where the usb cable gos and my question is 

What kind of CABLE ( speciality) or USB CABLE FITS THIS CODE 100 COMBO ? 

Micro USB OR ?? 

HIT ME UP When u can

asked 23 Jan 2021 at 09:11 PM

TONY HOLDEN
0

votes

2

answers

320

views

Hi guys,

Just bought a Code 50 for Christmas and I'm very dissapointed about it : the preset selection is changing randomly, without turning the switch.

The issue frequency increases as the ampli is supply-powered.

Then, I can't play anything, the sounds is always changing. I can't neither stay in a menu.

The issue appears even without any guitar plugged, nor anything plugged...

I tried the factory reset without succes, I upluoaded the firmware, even if it was already up to date... the issue is still here.

Have you any suggestion before to bring it back to the shop ?

asked 25 Dec 2020 at 09:40 PM

Nicolas Witkowski
0

votes

1

answer

800

views

Hi!!

Is there a printable list of the factory supplied Code 100 preset (Amp Firmware 1.44, DSP 1.1, BT 3.1, Gateway 1.5.5)?

Thanks in advance for your help.

George Betts

asked 27 Nov 2020 at 08:34 PM

George Betts
0

votes

3

answers

524

views

Hello,

I took delivery of a Code50 last Friday, and already I have noticed a major flaw. I have updated the firmware, and it didn't solve the problem.

1. On many of the presets, there is what sounds to me like a slight buzz or a distorted sound as the chord is being held after about 4 or maybe 5 seconds. Obviously, this isn't going to be good when recording.

For example, I have been using many of the clean sounds, such as, American Clean (preset 32). This is a prime example of the unwanted buzz as the chord fades (only 4 or 5 seconds). There are so many more presets that also have this problem.

The issue occurs through both the Code50 built-in speaker and my Beyer Dynamic DT100 headphones. Using headphones proves that it is not the internal speaker at fault.

I can email a sound byte if you need one.

The last thing I want to do is re-box the amp and return it for a replacement only to have the same issue happen with the next unit. So, please can you let me know if this is a widely known fault because, if it is, I will unfortunately have to send it back for a full refund.

2. A second issue worth noting here is that the clean sounds are not very loud. When wearing headphones, I have to increase both volumes to 10, but I can still hear the strumming of the actual guitar with my plectrum coming through the headphones. The volume on the clean sounds are too weak and definitely not loud enough when also playing through the Code50 speaker, not just the headphones. Conversely, the distorted rock sounds are really loud when the volume is set to a low level, but the clean sounds couldn't be more opposite.

It will be a shame if I return the unit because I love the app and the ability to back up presets and also search for new ones.

Many thanks 

asked 17 Nov 2020 at 07:50 PM

R Cross
1

vote

2

answers

626

views

Hi,
owned a code 25 for a while now but only really started using it during lockdown but have to say I'm really impressed. I'm just using it for living room playing and connected to my DAW as a way of laying down ideas but seriously, it's REALLY good.

For context, I've played guitar for 27 years and working in live music has been my primary source of income (pre lockdown....) for around 17 years. I'm usually a live-sound engineer and tour manager and occasionally fill in the gaps with some guitar-teching. I'm uk-based but have international clients, mostly guitar-based, playing mostly academy sized venues but have done major festivals worldwide and one short stint of an arena tour. The point here is not to blow my whistle, simply to say I've spent a lot of time being exposed to all manner of amps and modelling.

I own a line 6 helix and while the CODE isn't as flexible with regards to I/O, I genuinely feel like it's amp-modelling, especially for crunch, fuzzy or blown out tones, blows the Helix out of the water. Not that I'm as likely to use metal tones or had much cause to tweak them but I've noticed those kind of presets can sound a little thin. Also, higher gain sounds in general could benefit from a graphic EQ somewhere in the modelling chain, as it can be prone to squeak at frequencies usually outside of a regular amps range, presumably because of the full-range nature of the cab.

So, my query is, is there any chance that the CODE range is likely to get any substantial firmware updates or maybe 2nd generation hardware that could bring additional functionality/Pro level durability and a decent footswitch... I'm impressed that you've managed to get that much functionality out of a mono-jack but a few extra switches or even just midi connectivity for use with after market footswitched to access would open the amp right up.

Personally, I'd love to see one capable of more complex I/O routing i.e. the ability to record your dry input to DAW over usb and similarly, route from the DAW to the amp input for re-amping.

Midi I/O and an xlr input with phantom and a decent sounding pre would make it a nice little hub for a solo recording setup.

Anyway, great work Marshall/Softube, really hope you develop the line further.


asked 27 Oct 2020 at 02:41 PM

Jamie-Lee Warlow (1)
Showing results 1 to 20 of 60
Loading - please wait...